Qarku Tirane

Peshkimi dhe Akuakultura në Danub dhe Rajonin e Detit të Zi: Pikëpamjet për ndërtimin më të mire për të ardhmen

Published at : 22/04/2021 - 11:59

Takimi online u bashkëorganizua nga Komisioni Ballkanik dhe Detin e Zi të CPMR (CPMR BBSC) dhe nga Qendra Ndërkombëtare për Studime të Detit të Zi (ICBSS).
Konferenca online e pritur dhe e kryesuar nga Eurodeputetja Carmen AVRAM, u nda në dy sesione. E para adresoi sfidat e sektorit të peshkimit në lidhje me pandeminë, të tilla si ndërprerjet në zinxhirët e furnizimit për peshqit dhe ushqimet ujore të shkaktuara nga çrregullimet e transportit, tregtisë dhe punës. Në sesionin e dytë u diskutuan mundësitë dhe hapat e ardhshëm për epokën pas-COVID-19.
Peshkimi dhe akuakultura janë ndër sektorët më të goditur gjatë pandemisë së COVID-19, pasi kërkesa për peshkim dhe prodhime deti ka përjetuar një rënie dramatike, përshkak të masave parandaluese kundër COVID-19 që kanë udhëhequr shitësit me pakicë, restorantet dhe nivele të tjera të mëdha të blerësve për të zvogëluar ose mbyllur përkohësisht aktivitetet e tyre. Për më tepër, sektorët nga të cilët varet industria e peshkimit dhe prodhimet e detit, të tilla si logjistika, gjithashtu janë prekur nga situata.
Sektorët e prodhimit të peshkimit dhe akuakulturës janë jashtëzakonisht të larmishëm, si ujërat e ëmbla dhe detare, dhe me një rëndësi të konsiderueshme socio-ekonomike për rajonin e gjerë të Detit të Zi. Masat e miratuara për të përmbajtur shpërthimin e COVID-19 në nivel kombëtar dhe ndërkombëtar, kanë ndikuar direkt ose indirekt në funksionimin e sektorëve, duke rezultuar në sfida, por edhe mundësi për ditën tjetër.
Konferenca synoi sigurimin e një platforme dialogu midis politikëbërësve të BE dhe kombëtar dhe aktorëve kryesorë rajonalë për të inkurajuar një debat që lejoi për të kuptuar më mirë sfidat, me të cilat përballen palët e interesuara në terren dhe mundësitë e ndryshme që rrjedhin nga politikat, strategjitë dhe iniciativat e ndryshme të BE-së në këtë rajon të larmishëm, por me potencial të lartë.